Plaça de la Font dels Àlbers, s/n - 08182 Sant Feliu de Codines

938 661 127

“La importància de la lectura a l’educació primària: un camí cap a l’èxit escolar”

“La importància de la lectura a l’educació primària: un camí cap a l’èxit escolar”

Des de l’escola fomentem l’hàbit lector des d’infantil a l’ESO.

La lectura és un pilar fonamental a l’educació primària, i la seva importància transcendeix les aules per influir en el desenvolupament integral dels estudiants. En un món cada vegada més digital, fomentar la lectura des d’una edat primerenca és essencial per a l’èxit acadèmic i el creixement personal dels nens.

A l’escola fomentem el gust per la lectura des de ben petits. Els alumnes d’infantil gaudeixen de l’explicació de contes, de la visita a la biblioteca, del joc amb titelles. A infantil 5 anys es realitza l’apadrinament lector dels alumnes d’educació infantil 5 anys amb els de primària 3. Aquesta activitat es duu a terme quinzenalment i els més grans ajuden a iniciar-se en el món de la lectura als més petits. Totes aquestes activitats promouen l’adquisició d’habilitats que seran de gran valor en l’adquisició de l’hàbit lector. 

A primària, la lectura no es limita només a les assignatures de llengua i literatura. Més aviat, és una habilitat transversal que influeix en totes les àrees de l’aprenentatge. Aquí destaquem alguns motius clau pels quals la lectura juga un paper crucial en l’educació bàsica:

  • desmarcadaDesenvolupament del vocabulari: La lectura constant amplia el vocabulari dels estudiants i millora la seva capacitat de comunicació. Això és essencial en totes les matèries i en la vida quotidiana.
  • desmarcadaComprensió lectora: La comprensió lectora és una habilitat fonamental per a l’aprenentatge. A través de la lectura, els estudiants aprenen a analitzar, interpretar i sintetitzar informació, habilitats essencials en la resolució de problemes.
  • desmarcadaFoment de la imaginació: La lectura de contes i novel·les estimula la imaginació dels nens, permetent-los explorar mons i experiències que d’una altra manera no serien accessibles.
  • desmarcadaConnexió amb el món: La lectura brinda als estudiants l’oportunitat de conèixer diferents cultures, perspectives i realitats, la qual cosa fomenta l’empatia i la comprensió del món que els envolta.
  • desmarcadaMillora l’escriptura: Els lectors àvids tendeixen a desenvolupar habilitats d’escriptura més sòlides, la qual cosa és beneficiosa en totes les matèries i en la vida professional.
  • desmarcadaEstimulació cognitiva: La lectura exerceix la ment i millora la concentració i la memòria, habilitats essencials per a l’aprenentatge.
  • desmarcadaFoment de l’hàbit de lectura: Inculcar l’amor per la lectura des d’una edat primerenca estableix un hàbit que pot durar tota la vida, oferint als estudiants accés a un món de coneixement i entreteniment.

Per promoure la importància de la lectura a l’educació primària, és fonamental que famílies, mestres i la comunitat en general col·laborin. Organitzar activitats de lectura, explicar contes i proporcionar accés a una varietat de llibres són passos clau per alimentar aquesta habilitat fonamental.

En resum, la lectura és un component essencial de l’educació bàsica que no només millora el rendiment acadèmic, sinó que també enriqueix la vida dels estudiants. Fomentar una cultura de lectura des d’una edat primerenca és una inversió en el futur dels nostres nens, preparant-los per a l’èxit a l’escola i a la vida.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website