Plaça de la Font dels Àlbers, s/n - 08182 Sant Feliu de Codines

938 661 127

Taller de prevenció de violències de gènere a 2n d’ESO

Taller de prevenció de violències de gènere a 2n d’ESO

L’alumnat de 2n d’ESO es consciencia sobre la violència de gènere

El dijous 2 de novembre el grup de 2n curs d’educació secundària (ESO) va realitzar un taller de prevenció de violències de gènere dirigit per dues membres de Vira Cooperativa. Durant la sessió, els nois i noies van reflexionar sobre les violències que tenen a veure amb les normes socials de gènere. L’objectiu va ser crear un espai de debat i reflexió per veure com ens impacten aquestes violències, quines coses ens passen i com ens sentim, i poder debatre i pensar col·lectivament si hi podem fer alguna cosa.

Les talleristes de Vira Cooperativa van proposar a l’alumnat diferents activitats, compartint experiències i posant en pràctica l’escolta activa per arribar a la reflexió. Així, vam parlar i reflexionar sobre:

  • Què és la violència a partir d’un cas concret
  • La socialització de gènere a partir dels personatges d’una història
  • La percepció social de “provocació” quan una noia va escotada o vesteix una faldilla curta, i la culpabilització que se’n fa
  • La violència que reben els cossos de les noies i la sexualització
  • Els mandats de la masculinitat i la dificultat de no respondre al model hegemònic de masculinitat, i les conseqüències de no fer-ho

La valoració de l’activitat, tant per part de l’escola com de les talleristes, va ser molt i molt positiva. Les talleristes van manifestar que es van trobar amb un grup de 2n d’ESO cohesionat i amb una dinàmica de cura grupal, amb bones actituds d’escolta i proactivitat. També van destacar el to de respecte i companyonia, fins i tot en els moments més tensos i les ganes d’escoltar, aprendre i debatre.

Vira és una cooperativa feminista que aporta la seva experiència i expertesa per construir una societat que posi la cura al centre, acompanyant persones i col·lectius a repensar les seves creences i pràctiques des d’una mirada feminista i compromesa amb la transformació social, sempre des de la pregunta i la reflexió, creant espais propers i lliures de judici.

Des de Vira consideren que la coeducació és el primer esglaó per a la prevenció de les violències masclistes. És per això que porten a terme accions formatives per a educadores, mestres i professorat, tallers per a famílies, tallers per a infants i joves, projectes comunitaris per a la transformació dels patis i activitats de sensibilització adreçades a personal educatiu i públic en general.

Sens dubte, la col·laboració entre FEDAC Sant Feliu i Vira Cooperativa ha estat una gran experiència per a tothom.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website